Merkezin ilk kuruluş fikri; ilimizde düzenlenen bir enerji zirvesi sırasında ve sonrasında, üniversitemizde görev yapan öğretim üyelerimizin böyle bir merkezin üniversitemiz bünyesinde oluşturulmasında fayda sağlayacağı temelinde ortaya çıkmıştır.
Üniversitemiz yetkili organlarının yönlendirmeleriyle 29 Haziran 2015 tarihinde ilgili tüm fakülte ve bölümlerin temsilcilerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenmiş ve merkezin ilk adımları atılmıştır. Toplantıda ortaya çıkan taslak metinler üzerinden geri dönüşler yapılmış ve başvuru aşamasına gelene kadar tüm değerlendirmeler göze alınmıştır.
Yurtiçi ve yurtdışı benzer kurum ve kuruluşlar gözden geçirilmiş buna göre çeşitli düzenlemeler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Tüm bu süreç sonunda 30 Temmuz 2015 tarihinde rektörlüğümüze kuruluş için başvurumuz yapılmıştır.
Gerekli inceleme, değerlendirme ve onay aşamalarından geçtikten sonra merkezimize ait DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 29526 sayılı Resmî Gazete’de 8 Kasım 2015 Pazar günü yayınlanmış ve merkezimiz resmi olarak kurulmuştur.
“Enerji ile ilgili akademik çalışmalar yapmak, araştırma ve geliştirme hizmetleri sunmak, eğitim vermek, kurs ve bilimsel etkinlikler düzenlemek, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.” şeklinde belirlenmiştir.
Enerji kavramı, ekonominin en önemli girdisi, dünya siyaset politikasını yönlendiren meta ve iklim değişikliği etkileri dolayısıyla dünyanın ekonomik, sosyal ve coğrafi düzeninin gelecekteki en etkin belirleyicisi olarak tanımlanmaktadır. Basitçe, “bir sistemin kendisi dışında etkinlik üretebilme becerisi” olarak da tanımlanabilen enerji olgusu, tarih boyunca ekonomik ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş gerçekleşmiş; hem enerji tüketimi hem de enerji çeşitliliği artmıştır.
Bu bağlamda; enerji ile ilgili alanlarda akademik çalışmalar yapılması, araştırma ve geliştirme hizmetleri sunulması, eğitim verilmesi, kurs ve bilimsel etkinlikler düzenlenmesi, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunulması, ilgili disiplinlerde incelemeler yapılarak yeni yöntemler ve stratejiler geliştirilmesi, enerji ile ilgili alanlarda üniversitemiz bünyesinde lisans ve lisansüstü seviyelerinde eğitim gören öğrencilere uygulama olanaklarının yaratılması amacıyla merkezimizin oluşturulmasına karar verilmiştir.
Saygılarımla,
Doç. Dr. Hamdi EMEÇ
EUAM Müdürü (Kasım 2015 – Kasım 2018)